Sunday, April 15, 2018

Tässä sitä nyt ollaan!


”Mites miesrintamalla?” kysyy ystäväni laittoman hyvänmakuisen lattekahvin äärellä, jota normaalista poiketen juon lämpöisenä. Millä miesrintamalla? Peilistä tuijottaa takaisin sellainen nainen joka aamu, että eturintaman ja minun miesrintamani välillä, jos olisi pitänyt valita, niin jono olisi muodostunut siihen tykinruoaksi – kyltin kohdalle. Peilissä ei aamuisin enää tervehdi minä, vaan manaattia tai jotain muuta WWF:n rahakeräysten vedessä asuvaa keulakuvahahmoa muistuttava otus. Silmänaluset roikkuvat kuin kivespussit väsymyksestä hiukan verestävien mollukoiden alla. Silmälasien puhdistuksesta on tullut viikottainen – ei päivittäinen tehtävä, ja päivän 6 koittaessa on jo pikkusen vaikea nähdä rasvaisten ikkunoiden läpi yhtään mitään, joka toki on ihan huojentavaa, sillä se helpottaa oman kuvajaisen tarkastelua. Jos peilikuva erehtyy hymyilemään, on kyseessä ennemminkin omalle jälkikasvulle kohdistuva teennäinen irvistys, jonka ohessa huomaa, että hampaathan unohtui näköjään illalla pestä, kun hampaan välistä pilkistää kurttuinen salaatinlehden pala iltapalaksi nautitusta lounassalaatista.

Niin että hirveästi ruuhkaa ei tosiaan miesrintamalla ole. Eikä ihme. Olen 2,5-kuisen pienen miehen ainut vanhempi. Minusta on tullut se sana, joka aiheuttaa väkisinkin lähinnä negatiivisia mielikuvia. Olen yh-äiti. Yksinhuoltaja on sanana jotenkin kunnioittavampi. Siitä tulee mieleen selvitytyjä, joka tiukan aikataulunkin puitteissa kasvattaa mallikansalaisia, käy joogassa, jumpassa, leipoo, tekee kotona luomuruokaa, kasvattaa vähintäänkin viittätoista eri yrttiä ikkunalaudalla ja pystyy lonkalta osallistumaan keskusteluun soteuudistuksesta. Yh-äiti sen sijaan on lähiön harmaalla kerrostaloparvekkeella röökiä posket lommolla vetävä, elämään kyllästynyt ’mutsi’, joka sitoo lainehtivat, kananpersausta muistuttavat hiuksensa jenkkihuivilla ylös, miettii mitä roiskeläpän päälle tänään päivällisellä heittäs ja kysyttäessä soteuudistuksesta miettii, että siis sulkeeko ne terveysasemat vai mitä hittoo häh en tajuu.

Haluisin olla yksinhuoltaja. Haluaisin syödä hyvin, liikkua. Haluaisin näyttää freesiltä, vaikka raskauskiloja (ja ihan vaan elämänkiloja) onkin jäänyt sen verran, ettei merihädässä tarvitsisi heittää pelastusrengasta – se alkaa olla jo vakiovaruste tässä mallissa.  Olisi kiva, kun tukka tuoksuisi shampoolta ja elämä ruusuiselta. Ajattelin ennen vauvan saamista, että sellainen äiti minusta tulee.

Ja tässä sitä ollaan. Yritystä on toki ollut. Viime viikolla yritin tehdä makaronilaatikkoa. Ensimmäinen satsi makaroneja paloi pohjaan. No, sattuuhan sitä. Onneksi on toinen pussi. Lopputuloksena makaronilaatikkoni oli niin ylikypsää, että kyseessä oli ennemminkin makaronimössö, johon oli sotkettu vähän liian vähän maustettu soijarouheseos ja viimeisiään vetävä sipuliparka. Seuraavana päivänä ostin valmisruoan. Taas.

En tajunnut edes raskausaikana, kuinka paljon vauva voikaan sitoa. Siis fyysisesti. Henkisesti varauduin toki siihen, että humputtelut on hetken aikaa humputeltu ja pankissa oli univelalle riittävä luotto. Mutta en ikinä olisi arvannut, miten rankkaa tämä fyysinen läsnäolo on. Ja koska äitiyden nallekarkit eivät koskaan mene tasan, niin minähän sain vain yhden karkin. Sellaisen keltaisen, jota kukaan ei halua. Koliikki-itkun keskellä omasta ulkonäöstä huolehtiminen on tasan viimeinen asia, joka juolahtaa mieleen. Terveellisesti syöminen on kaukainen tavoite, paljon realistisempi on ylipäätään syöminen. Eilen päivälliseksi sain puolikkaan banaanirahkan. Söin sen yhdellä kädellä niin, että purkki oli lipaston päällä ja minä lusikoin nojatuolissa istuen menemään. Kun vauva lopulta illalla itkujen päätteeksi suostui nukahtamaan, niin sisäinen monsteri heräsi. Tartuin jääkaapin kahvaan ja vedin puoli kaappia siinä ovella seisten. Hyvä, etten ketsuppia imenyt suoraan purkista nälkääni.

Entäs ne 15 yrttiä, joita pitäisi kasvatella. Lähimmäksi niitä pääsee liesituulettimen päällä pituutta kovaa vauhtia kasvava valkosipulinkynsi, jonka parasta ennen oli joskus kymmenennen raskausviikon paikkeilla.

Elämään on oman hyvinvoinnin sijaan saapunut pieni vaatija. Hän vaatii rakkautta, ja maitoa, ja lisää rakkautta, ja hyssyttelyä, ja ennen kaikkea unta, johon häntä on mahdotonta vaivuttaa ilman äärimmäisiä toimia. Välillä tuntuu, että olisi helpompi opettaa kissaa hakemaan sanomalehti, kuin nukuttaa vauva. Välillä kissa jopa kirjoittaisi artikkelin helpommin siihen sanomalehteen, kuin pikkumies vaipuisi päiväunille. Luulen, että Pohjois-Korean Kim ja Yhdysvaltojen Donald saataisi helpommin leikkimään töpselihippaa, kuin vauva hiljentymään juuri silloin, kun äitin hermot alkavat vedellä viimeisiään. Ainut vauvan nukuttamista vaikeampi asia on Suomen jalkapallomaajoukkuen maailmanmestaruus, ja silti sekin tuntuu väillä todennäköisemmältä.

Ja mikä auttaa parhaiten ärsytykseen, väsymykseen ja vitutukseen? Oikein. Kunnon känni. Mutta koska viinin lipittäminen lapseni ainoana vanhempana on hyvin rajallista, niin perustin ystäväni kehotuksesta tämän blogin, ja nimesin sen hänen ideansa mukaan. Tarkoitus ei ole matkia Sini Arielia, joka on omalla osallaan ollut uranuurtajana tässä äitien kaapista tulossa, mitä äitiyden rankkuuteen tulee. Hatunnosto hänelle. Minun tarkoitukseni on kuitenkin varsin perisuomalainen; ihan vaan valittaa. Kun ei ole puolisoa, jolle valittaa, niin valitan blogille.

Tähän vinkumisen ja valittamisen loppuun haluan vielä sanoa, että en kuitenkaan vaihtaisi hetkeäkään, jotka olen saanut viettää ihanan poikani kanssa. Tai vittu, kyllä vaihtasin. Vaihtaisin pahimmat koliikki-itkut ja ilkeimmät mahanpurut ja suolaisimmat kyyneleet, jotka hän on joutunut alkutaipaleellaan kokemaan. Mutta yksi hyvä sekunti kantaa läpi tuhannen huonon. Yhdessä me olemme täydellisiä <3



No comments:

Post a Comment